Следвайте Гласове в ТелеграмМюнхен отново е O'zapft ist - започва 188-ият

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМюнхен отново е O'zapft ist - започва 188-ият
Коментари Харесай

O'zapft ist! Започва мюнхенското бирено безумие – теория и практика на Октоберфест

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Мюнхен още веднъж е " O'zapft ist " - стартира 188-ият Октоберфест и потичат реки от бира.

Най-големият фолклорен фестивал в света започва на 16 септември и този път той ще продължи 18 дни - до 3 октомври. По традиция фестивалът стартира с отваряне на първата бъчва бира от кмета Дитер Райтер по обяд във Фестхале Шотенхамел.

Има и доста нови детайли и един от тях е постоянно обсъжданата цена на бирата по време на двуседмичното " бирено безумство ".

Тази година цените на една бира за първи път надвишиха 14 евро, като междинната е 14,18 евро. Точната цена на еднолитровата халба (Maß) варира според от фестивалната шатра. В Аугустинер Фестхале човек към момента може да се размине с 13,50 евро, само че в множеството шатри би трябвало да се подготви за 14,50 евро. Във винената шатра пък халба вайс бира коства цели 17,40 евро.

За първи път на територията на фестивала се предлага и безвъзмездна питейна (чешмяна) вода. А другояче междинната цена на литър трапезна вода в бирените шатри е 10,04 евро.

Удължено е и работно време. Фестивалните халета са отворени всеки ден от 10 до 23,30 ч. Сервирането завършва в 22,30 ч., а входът е 4 евро.

Хиляди фенове от всички краища на света се стичат в Мюнхен в най-хубавите си ледерхозен и дирндли - обичайните баварски кожени къси панталонки и рокли с деколтета (облеклото не е наложително, само че се счита, че другояче прекарването няма да е пълноценно), с цел да отпразнуват баварските обичаи и най-много да опитат " финия сок на Бавария ", както се показват в локалната преса.

Освен бира, на " Вийзн " (така локалните назовават феста) има и музика онлайн, панаирни атракциони и, несъмнено, изобилна храна - Мюнхен се трансформира в най-голямото празненство в света, хотелите са претъпкани, а стая чартърен е съвсем невероятно да се откри.

Малко история

Началото на Октоберфест е обвързвано със сватбената гала на престолонаследника Лудвиг Баварски с принцеса Тереза декор Сакс-Хилдбургхаузен, а концепцията принадлежи на един елементарен сержант от Баварската национална армия. Хрумва му да се провежда огромно конно съревнование в чест на сватбата, планувана за 12 октомври 1810 година, рождения ден на бащата на младоженеца, крал Максимилиан I. Андреас декор Дал'Арми, пълководец на гвардейската конница и непосредствен сподвижник на краля, харесва концепцията и я загатва пред владетеля. Максимилиан I Баварски е въодушевен и подрежда да бъде осъществена, като афишира вярното приготовление на празника за въпрос от национално значение.

Конните надбягвания, които се считат за прародители на Октоберфест, се организират пет дни след сватбата, на 17 октомври 1810 година Всички жители на града са поканени на това празненство, което се организира в полето пред градските врати.

След сватбата поляната е наречена на името на принцесата - Терезиенвизе, а фестивалът е толкоз сполучлив, че жителите молят краля да продължи фестивала и през идната година. Този път той е проведен от Баварската селскостопанска асоциация, която употребила обществените тържества и надпревари като опция да покаже достиженията на баварското селско стопанство. Между другото, конните надбягвания, с които стартира всичко, не се провеждат по време на Октоберфест, само че селскостопанското ревю, обвързано с фестивала, към момента се организира на всеки четири години.

С времето това, което е било просто сватбено празненство, се е трансформирало в 17 или 18-дневен фестивал, на който идват към 7 милиона души от целия свят и се употребяват над 6 милиона литра мюнхенска бира - вземат участие единствено локални пивоварни.

През 1813 година, за първи път в историята на Октоберфест, се постанова фестивалът да бъде анулиран: по това време Бавария е въвлечена в Наполеоновите войни. През 1819 година цялото ръководство на празника е предадено в ръцете на градския съвет на Мюнхен. И управляващите вземат решение, че оттук насетне октомврийските празненства ще бъдат годишни - без изключение.

С всяка година на " Вийзн " стартират да се появяват от ден на ден въртележки и люлки, което прави фестивала все по-популярен.

През 1850 година има мотив Октоберфест да бъде маркиран с необикновен мащаб: на Терезиенвизе е сложена 18,5-метрова бронзова скулптура на Бавария, която незабавно е оповестена за настойничка на празника.

O'zapft ist*

Няма Октоберфест без фестхалето Шотенхамел, тъй като точно тук всяка година събитието се открива публично с забиването на металната канелка в първата бъчва бира. Точно в 12 ч. на обяд кметът на Мюнхен отваря първата бъчва с допустимо минимум удари, по-късно възкликва " Бирата потече*! За един кротичък Вийзн! " Едва по-късно се позволява на останалите шатри да стартират да сервират. Защо отварянето на първата бъчва се прави в Шотенхамел? Защото това се прави " публично " за първи път през 1950 година от тогавашния кмет Томас Вимер. Легендата споделя, че той е бързал, тъй като е трябвало да открие комерсиално ревю на Терезиенхое малко преди обяд, че е валял дъжд и той просто е избрал най-краткия път до първата шатра - това е била Шотенхамел. Дали в действителност се е случило по този метод, не е известно.

Има даже мълчешком съревнование: какъв брой удара ще са нужни, с цел да се забие кранчето в бъчвата. Томас Вимер, от който стартира традицията, не е измежду първенците в това състезание: резултатът му е 19 удара. Рекордьор в този тип " спорт " е Кристиан Уде, който е кмет на Мюнхен от 1993 до 2014 година Той се е справил единствено с два удара.

От лятно питие към октоберфест-бира

През 1867 година предшественикът на шатрата Шотенхамел към момента е бил дребна дървена колиба с 50 места, а през днешния ден единствено огромната фестивална зала побира повече от 6000 посетители. През горещото лято на 1872 година семейство Шотенхамел изобретява бирата за Октоберфест. Лагерът и лятната бира, непокътнати за фестивала, се изчерпват прибързано, по тази причина Михаел I вкарва нова бира на Октоберфест: Мерцен - тя е по-високоалкохолна и по-скъпа, само че се трансформира в класическата " Вийзн " -бира. През 1886 година семейство Шотенхамел слага първата брезентова шатра на Терезиенвизе.

Първоначално на феста се е изпивала така наречен лятна бира, която се създава при започване на лятото - с цел да има по-голяма продължителност, тя е била по-алкохолна, а в края на лятото е трябвало да се освободи място в бъчвите за новия сезон.

От 1892 година се утвърждава още една славна традиция - бирата се сипва в стъклени еднолитрови халби (Maß). Също по този начин в края на XIX в. е решено празнуването на октомврийския фестивал да се реалокира през септември. Обяснението е просто - времето в Бавария нормално е доста хубаво през последната седмица на септември, а по-късно стартира да вали.

Днес във фестхалето на Шотенхамел дружно с бирената градина могат да се поберат към 9000 души. Бирените маси и пейки са необикновени и се разграничават от тези в другите бирени шатри: Хората не сядат единствено един против различен на две пейки от двете страни на масата, само че и под ъгъл. Това усилва опциите за връзка и флирт, което е част от фестивалното държание, несъмнено. Шотенхамел е и главното място за срещи на по-младата аудитория.

Тук Алберт Айнщайн е завил стотици крушки

През 1908 година семейство Шотенхамел поръчва на Габриел декор Зайдл да построи бирен палат за 8000 посетители. Това е първата шатра на " Вийзн ", в която има електрическо осветяване вместо свещи. Технологията е била следена от аугсбургската компания на Й. Айнщайн. По това време племенникът на шефа също помагал като служащ на празника - Алберт Айнщайн, който тогава е на 17 години. Бъдещият основател на теорията на относителността тогава завинтва голям брой крушки в шатрата на Шотенхамел като помощник-електротехник.

Тъжен епизод помрачава феста

През първата половина на ХХ в. Октоберфест е неведнъж е отменян - поради войните.

1980 година е тъжна глава в историята на фестивала. На 26 септември на основния вход на фестивалното пространство избухва бомба. При детонацията умират 13 души, измежду които и самият нападател самоубиец Гюндолф Кьолер, повече от 200 гости са ранени. Това терористично нахлуване се счита за едно от най-тежките в историята на Германия.

Един обособен свят

Октоберфест е цялостен обособен свят. Например за времето на фестивала особено се открива бюро за изгубени и открити движимости, чиито чиновници всяка година " събират " хиляди забравени движимости. Освен купищата мобилни телефони, очила и ключове, феновете на бирата губят и някои много странни неща, като зъбни протези, проходилки, венчални халки и кожени камшици.

На фестивала, несъмнено, непрекъснато дежури и медицински личен състав, тъй като някои от гостите постоянно може да загуби възприятието си за мярка. Тези, които са прекалили с алкохола, се извозват от Терезиенвизе на специфични колички с жълти покривала, които ги защищават от любопитни погледи. Тези колички са известни като " Вийзн-такси ".

Тази година фестът ще се охранява от към 600 служители на реда и към 2200 уредници.

Създадено е особено мобилно приложение SafeNow, което има за цел да усъвършенства сигурността в шатрите. Гостите и сервитьорите могат с едно кликване да извикат чиновници по сигурността непосредствено на мястото, където се намират - без значение дали става въпрос за полово посягане или за незабавна здравна помощ.

Както и в предходни години, доста кътчета на фестивалната територия, някои от които са тъмни, ще бъдат следени от 54 видеокамери. Тъй нареченият " рид на повръщащите ", който в миналото е служил като естрада за феновете на конните надбягвания, също се следи с камери.

За следващ път ще се ловят джебчии благодарение на полицейски чиновници от други страни. Полицаи от Италия, наред с други страни, ще оказват помощ за превъзмогване на езиковите бариери, изключително през втория и третия уикенд, когато идват доста техни " гастролиращи " сънародници.

Във фестивалното пространство има възбрана за носене на по-големи чанти и раници с размер над три литра. В зоната към територията на фестивала имат право да паркират единствено локални поданици. Незаконно паркираните коли ще бъдат поредно " вдигани " от съответните органи.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР